Skip to main content
Electrolux | How to and Help

Rostfläckar på besticken

"Rostfritt stål" som inte är rostfritt

Stål som kallas "rostfritt stål" är mycket rostbeständigt. Metallen bildar ett skyddande skikt på ytan som kallas ett "oxidskikt". Om ytan är skadad, t.ex. när en kniv är repad, kommer syre från omgivningen omedelbart att skapa ett nytt skyddsskikt. Vissa ämnen kan emellertid skada och bryta igenom skyddsskiktet utan att det regenereras Dessa inkluderar starka och sura livsmedel som salt, citron, vinäger, ketchup och majonnäs. Diskmedel som innehåller syror eller klor kan också bryta ner skyddsskiktet.

  • Lämna inte bestick med matrester på, i diskmaskinen. Skölj besticken innan du sätter in dem i diskmaskinen eller sätt på diskmaskinens sköljcykel om diskmaskinen inte behöver köras omedelbart. Rost på rostfritt stål kan avlägsnas med stålpolish.
Porslin eller bestick som har icke-rostfria delar

Till exempel, ost- eller äggskivare med en korroderad skärsträng. Om bestick eller andra verktyg i rostfritt stål har utsatts för fruktsyror, ättiksyra, mjölksyra eller salt under en längre tid, kan rosten sedan sprida sig.

  • Lägg inte dessa föremål eller delar i diskmaskinen.
Plastbeläggningen på korgarna är skadad

Plastbeläggningen på diskmaskinens korg är mycket stark. Det är motståndskraftigt mot kemikalierna i diskmedel och annat. Det kan dock skadas mekaniskt, genom nötningar på plastbeläggningen, som orsakas av att långa skarpa knivar sätts i korgen. När det finns ett hål i plastbeläggningen kommer rost att släppas ut från korgarnas metallram.

  • Byt korgarna för att lösa problemet.
Vattenrören är tillverkade av olika metaller
  • Vattenrören som leder till diskmaskinen kan tillverkas av olika material, såsom galvaniserat stål, koppar och mässing. De olika metallerna kan reagera med varandra och orsaka att korrosion bildas i rören. Korrosionen leder så småningom till rost i vattnet som leder till diskmaskinen.
  • Kontakta en rörmokare och be dem kontrollera vattenförsörjningen till diskmaskinen.
Flytande rost 

När det finns rost i diskmaskin, "flyterr" det runt under tvättcykeln. Därav namnet "flytande rost". Flytande rost kan sätta sig överallt i diskmaskinen. Detta kan orsaka bruna fläckar på porslin, som liknar rost. Detta är flytande rost, som till exempel "landat" på en tallrik.

  • Flytande rost som har fastnat inuti diskmaskinsdelarna måste avlägsnas med citronsyrapulver eller maskinrengörare.
  1. Lägg citronsyrapulver eller maskinrengörare i diskmedelsfacket och starta intensivprogrammet.
  2. När programmet är klart, lämna diskmaskinsluckan öppen tills diskmaskinens insida är helt torr.
  • Flytande rost som har fastnat på porslin och bestick kan avlägsnas med stålpolish.